eTimes Online Marketing News Logo

ТърсенеBG Site 2014

Свободни работни позиции


Регистрирайте се

Като регистриран потребител ще получиш: пълен достъп до информацията в сайта, възможност да пишеш коментари, абонамент за ежедневни и ежеседмични обновявания на новини и статии, абонамент за свободни работни места по зададен критерии


Търговия и продажби / Финанси / Проучвания и анализ
//Търговия и продажби

К. Райчева, Visa България: Картовите плащания може да спестят на държавата 2% от БВП

К. Райчева, Visa България: Картовите плащания може да спестят на държавата 2% от БВП
В интервю за eTimes преди старта на конференцията WebIT eGov, на тема е-правителство и е-управление, организирана от еАкадемия, г-жа Красимира Райчева – мениджър на Visa Европа за България споделя ползите от картовите разплащания за икономиката и публичните финанси, както и плановете и анализите на Visa Европа в България.


Г-жа Райчева отговаря за бизнес интересите на Visa Европа в България. Нейната роля е да представя възможностите и да развива продуктите и услугите на Visa Европа сред финансовите институции в България. Тя е ангажирана с успешното развитие на бизнеса на Visa Европа, като координира дейността с банките и други институции, работещи в областта на безналичните плащания.

Г-жа Райчева работи за Visa Европа от края на 2004 г. Преди това е ръководила множество проекти на IBM в банковия сектор. Има опит и в търговска банка като Началник отдел „Картови разплащания”.

Притежава магистърска степен по Електроника от Технически Университет – София и Магистърска степен по Project Management от George Washington University. Също така е носител на диплома по Мениджмънт от Henley Management College.

Картовите разплащания могат да спестят на държавата 2% от БВП, или €677,53 млн., ако с тях бъдат заменени тези в брой, съобщава в интервю специално за eTimes г-жа Красимира Райчева – мениджър на Visa Европа за България, като данните се базират на проучвания на ЕК.

Елиминирането на значителен дял от сивата икономика е друго преимущество на картовите и електронните плащания въобще, съобщава още г-жа Райчева, позовавайки се отново на авторитетни проучвания – в случая на A.T. Kerney. Сивата икономика в Европа се оценява на €2 трлн., според същото проучване.

Всяко преминаване от кешови към електронни разплащания автоматично води до ръст в БВП, като 1% ръст при електронните плащания директно ще доведе до ръст от 0,5% в БВП, посочват данни от друго проучване, проведено сред 50 страни от Global Insight, казва в интервюто г-жа Райчева.

Благодарение на картовите разплащания, търговците обикновено получават гарантирано заплащане в период от 4 до 5 дни, в Европа средният период за междуфирмено плащане надвишава 55 дни, а в някой страни той е над 90 дни. На всеки четири фалита, един се дължи на закъснели плащания, което води до загубата на 450 000 работни места всяка година. Това посочват резултати от проучвания на Intrum Justitia и Европейската комисия.

В България картовите разплащания с Visa към юни 2009 г. са малко над 1,8% от индивидуалния потребителски разход (Personal Consumer Expenditure). Само преди две години тази стойност е 0,7%. За цяла Европа данните показват, че потребителите плащат всяко 1 от 9 евро чрез Visa, което означава 12,2% от всички разплащания.

Електронната търговия се развива с бързи темпове отбелязвайки 27% ръст на транзакциите на картите на Visa Европа.

Повече от 70% от потребителите са признали, че те биха купували стоки в Интернет по-често с Verified by Visa (VbV). 90% от тези, които никога не са пазарували онлайн заявяват, че биха го направили с VbV.

VbV е лесна за употреба услуга, която защитава картодържателите чрез парола.

50 милиона картодържатели на Visa са се регистрирали в VbV само в Европа и 37% от всички транзакции на електронната търговия са „проверени от Visa” – VbV.

Още интересни данни, свързани с картовите разплащания, връзката им с публичните финанси, плановете на Visa в България и др., може да прочетете в пълния текст на интервюто с г-жа Красимира Райчева:

Г-жа Райчева, компанията Ви участва в конференцията Webit eGov Summit, организирана от издателя на eTimes – еAcademy, а преди два месеца г-н Никос Кабанопулос, вицепрезидент и генерален директор за Гърция, Кипър и България на Visa Europe, заяви пред медии, че Visa се опитва да разговаря с държавни институции, за да представя ползите от картовите и банкови разплащания. Какви са тези ползи и какви са целите и плановете на компанията Ви в сферата на публичните финанси в България?

Ползите от картовите разплащания са много. Продуктите и услугите на Visa Европа могат да предложат много удобства, както на картодържателите, така и на бизнеса и държавата. Разбира се. най-видните преимущества са за потребителите, които използват своята карта Visa за всекидневни покупки, а именно че те разполагат с по-лесен, сигурен и удобен начин за разплащане. Картовите разплащания могат да изиграят сериозна роля при намаляването на разходите, свързани с управлението на парите в брой. Тези разходи обикновено са скрити за търговците, но те могат да се окажат значителни в дългосрочен план. Освен това картовите разплащания могат да помогнат за намаляването на сивата икономика в страната.

Въпреки че кешовите разплащания продължават да бъдат основен начин за плащане в Европа и отговарят на около 80% от всички транзакции, т. нар. социални разходи от кеша са значителни. Европейската комисия е изчислила, че разходите на всички платежни системи за обществото са 2-3% от БВП, а кешът отговаря за 2/3 от тези разходи. С други думи - какъвто е случая в България, ако държавата замени плащанията в брой с разплащателните карти, тя може да спести 2% от БВП  или около 677,53 млн eвро (Според данни за БВП на Националния статистически институт – 05.05.2010 г.).

Оценена на повече от 2 трилиона евро, сивата икономика в Европа има сериозни последствия върху обществото и икономиката. Тя се проявява в по-малко приходи от данъци за държавите, по-ниска защита на работната сила, по-ниска продуктивност за компаниите и като следствие от всичко това по-слаб икономически растеж. Очевидно е че кешовите транзакции дават възможност за участие в сивата икономика. Наскоро проведено изследване от A.T. Kearney разкрива силна връзка между широкото разпространение на електронните плащания в една страна и размера на сивата икономика в нея.

Освен намаляването на риска и разходите от кеша, електронните разплащания могат да подпомогнат икономическия растеж. Те увеличават продажбите на стоки и услуги, позволяват безналични транзакции, намаляват бариерите за кредитите и ликвидността на средствата и улесняват географските ограничения за търговията.

Анализ на Global Insight показва, че всяко преминаване от кешови към електронни разплащания автоматично води до ръст в БВП. Базиран на данни, събрани от 50 страни анализа стига до извода, че 1% ръст при електронните плащания директно ще доведе до ръст от 0.5% в БВП1. Отново, ако трябва да свържем анализа с България това ще значи около 168.38 милиона евро.

Трябва да се вземе предвид и факта, че благодарение на картовите разплащания, търговците обикновено получават гарантирано заплащане в период от 4 до 5 дни. Друг анализ този път на Intrum Justitia изчислява, че в Европа средният период за междуфирмено плащане надвишава 55 дни, а в някой страни той е над 90 дни.

Освен че предлагат допълнителна ликвидност в икономиката, разплащането с карта може да облекчи натиска, предизвикан от кеша върху малкия бизнес. Европейската комисия представи данни за региона, според които на всеки четири фалита, един се дължи на закъснели плащания. Това от своя страна води до загубата на 450 000 работни места всяка година.

Как българските банки, членове на „VISA Европа”, Ви подкрепят в тази насока?

Банките членове на Visa Европа непрекъснато ни подкрепят в нашите опити да предложим по-добър и удобен начин за плащане. Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща, чрез своите 4 000 европейски банки членове. Те влияят и съветват управлението на компанията за нашите системи и дейности. На практика това означава, че ние сме в постоянен диалог с нашите банки членове и имаме тяхната пълна подкрепа за нашите дейности. През декември 2007 г. Visa Европа учредява Форум на банките членове на Visa в България, за да отговори на нарастващия интерес към продуктите и услугите, който предлага на българския пазар. В организацията се включват 19 банки.

По време на заседанията на организацията се обсъждат актуални въпроси, засягащи работата на Visa в България и тенденциите в развитието на картовия пазар. Изпълнителният комитет от банките членове консултира ръководството на Visa Европа при въвеждането на нови продукти и услуги на пазара. Пример за това могат да бъдат първата дебитна карта V PAY, която има само чип и PIN, без информация на магнитната лента и иновативната услуга Visa cash back. Тази услуга предлага допълнително удобство и сигурност на картодържателите. Чрез Visa cash back картодържателите мога да теглят до 50 лева директно от касите на определени търговски обекти.

През 2009 г. проведохме пазарно проучване, което имаше за цел да изследва нагласите на българските картодържателите към картовите разплащания. Проучването беше координирано и използвано от банките членове на Visa. По-късно представихме  резултатите пред медиите. Банките членове и Visa Европа използваха проучването и събраните данни, за да развият пазара в правилната посока и да отговорят по най-добрия начин на нуждите на българските картодържатели.

Какво е нивото на плащанията с банкови карти в България в сравнение с най-развитите пазари?

Нашият пазар е все още доста „млад” по отношение на употребата на електронни разплащания, и заради това ние смятаме, че има голям потенциал за развитие на нашата дейност и пазарния ни дял в страната. За финансовата 2009 г. регистрирахме увеличение от 47.6% на изразходваните средства с карти Visa на мястото на покупката, в сравнение с 2008 г. Имайки предвид трудната икономическа ситуация това е много добър ръст и ние ще се опитаме да го запазим и през 2010 г. Visa Европа също продължава да расте въпреки кризата, като отбелязва 8.2% ръст на транзакциите, в цяла Европа, направени на мястото на покупката през 2009 г. сравнено с 2008 г.

В България картовите разплащанията с Visa към юни 2009 г. бяха малко повече от 1.8% от индивидуалния потребителски разход (Personal Consumer Expenditure). Само преди две години тази стойност беше 0.7%, което означава, че наблюдаваме повече от двоен ръст пред последните две години. За цяла Европа данните показват, че потребителите плащат всяко 1 от 9 евро чрез Visa, което означава 12.2% от всички разплащания. Заключението ни е, че този вид плащания в България все още са много под нивото на европейските. Именно в това виждаме много възможности за развитие.

Според данни на Visa Европа за края на финансовата година - юни 2009 г. картовите разплащания с Visa от общия потребителски разход в съответната страна са съставлявали 3.1% в Гърция и 2.2% в Румъния, докато в Турция тази стойност е 14.2%. Това ни предоставя възможност от една страна и предизвикателство от друга. Ние имаме шанса да развием нашия бизнес и трябва да образоваме картодържателите за ползите от картовите разплащания, за да могат те да започнат да ги използват по-често и при плащането на всекидневните си покупки.

Можете ли да разкриете статистически данни за плащанията при електронната търговия в България – брой транзакции, обща сума на плащанията, плащания към чужди и към местни електронни магазини и др.? Какви са плановете на Виза България в сферата на електронната търговия в страната?

Електронната търговия се развива с бързи темпове отбелязвайки 27% ръст на транзакциите на картите на Visa Европа, което доказва, че онлайн търговците печелят пазарен дял за сметка на останалите търговци. Въпреки че тези данни са от второто тримесечие на 2009 г. и представят само резултатите в Европа мисля, че са добра илюстрация за състоянието на тази индустрия.

Електронната търговия отбелязва сериозен ръст и Visa Европа ще използва това по възможно най-добрия начин. Развитието на технологията неминуемо води и до нов потенциален риск от измами, които лишават картодържателите от тяхното право да извършват сигурни, лесни и удобни плащания, както онлайн така и на мястото на покупката. Ето защо ние разработихме решение за допълнителна защита, която да предпази картодържателите докато правят своите покупки онлайн.  

Verified by Visa (VbV) е разработена като отговор на нуждите на потребителите от повече сигурност, когато пазаруват онлайн. Според собствено проучване на Visa Европа, 76%  от клиентите заявяват, че искат система, защитена с парола, която да им позволи да пазаруват в Интернет без притеснения.

Повече от 70% от потребителите са признали, че те биха купували стоки в Интернет по-често с Verified by Visa. Има и доказателства, че VbV активно стимулира електронната търговия. 90% от тези, които никога не са пазарували онлайн заявяват, че биха го направили с VbV. Нашите резултати за финансовата 2009 г. показват, че всяко едно от четири евро, похарчени онлайн с Visa е чрез VbV. В момента повече от 50 милиона картодържатели на Visa са се регистрирали в VbV само в Европа и 37% от всички транзакции на електронната търговия са „проверени от Visa” – VbV.

VbV е лесна за употреба услуга, която защитава картодържателите чрез парола. Услугата проверява идентичността на картодържателя, докато той пазарува онлайн. Най-общо, тя изисква от картодържателя да въведе личната си парола, когато плаща за стоки или услуги онлайн с карта Visa, също както касиерът изисква въвеждането на PIN в супермаркета.

Verified by Visa е доказателство, че истински картодържател и търговец участват в транзакцията. По този начин тя ги предпазва от риска тяхната карта да бъде използвана с цел кражба в Интернет.

За търговците тя осигурява гаранция, че картодържателя е този, които твърди, че е и намалява възможността от измамни транзакции.

Картодържателите могат да се включват във Verified by Visa, ако банката издател на тяхната карта я предлага. В момента в България няколко банки предлагат регистрация за услугата на своите клиенти. Тя е изключително лесна и удобна на картодържателите и в близко бъдеще очакваме и останалите банки да започнат да я предлагат.

Местните онлайн търговци също могат да се включват в услугата VbV, чрез своята банка. Шест банки са сертифицирани да предлагат VbV на търговците в страната и очакваме останалите скоро да покрият изискванията и по този начин да предложат по-сигурни онлайн разплащания на картодържателите в страната.

Какви са прогнозите Ви за мобилните плащания в България?

Във Visa Европа ние вярваме, че за правилното и успешно въвеждане на мобилните плащания първо трябва да се постигне значително покритие на EMV  карти (бел. ред. - Информация за EMV: в документа “Chip and PIN”). След това трябва да се въведат безконтактните разплащания и едва след като потребителите опитат този вид плащания да преминат към мобилни такива. Приемането на EMV карти е почти 100% в страната, а издаването на EMV карти също се развива със стабилни темпове. Пример за това е най-сигурната чип и PIN карта V PAY, която вече се издава от няколко банки в страната. Продукти като този ни осигуряват добра база за стартирането на безконтактни и мобилни разплащания в бъдещето. Когато има достатъчно покритие на EMV карти ние можем да започнем да предлагаме безконтактни разплащания, което е и нашата цел за момента. Солидния ни опит от други пазари ни кара да вярваме, че това е най-добрият начин за въвеждането на мобилни разплащания в страната и така да предложим отлична услуга на нашите клиенти, която да работи от самото начало.

Как очаквате да се развиват в близките години електронните плащания в България?

Както вече споменах, очакваме увеличение на употребата на картите Visa както в България, така и в Европа. Електронните плащания с карти Visa са по-сигурен, удобен и дори евтин начин за разплащане от парите в брой. Единственият начин обаче, по които картодържателите и търговците могат да се възползват от тях, е да използват картите по-честно.

Ние ще работим в тази посока и ще образоваме нашите картодържателите за ползите от електронните разплащания, като цяло. Пример за нашите усилия е рекламната кампания и промоцията, която проведохме през изминалите два месеца. Тя беше посветена на първата световна кампания свързана с нашето партньорство с FIFA и Световното първенство по футбол, което ще се проведе това лято. За двата месеца  ние радвахме всеки ден на 10 щастливи картодържателя по 100 лева. По този начин ние искахме да насърчим картодържателите да използват своите карти, и по този начин лично да изпитат лекотата и удобството на картите Visa.

Нашата основна цел в страната е и ще продължи да бъде да образоваме картодържателите и да увеличим употребата на разплащателните карти при всички заинтересовани страни.

Можете ли да разкриете на читателите ни подробности за безконтактните плащания в България, които развивате?

Решението за безконтактни плащания на Visa Европа се казва Visa payWave. Visa payWave е нов начин за извършването на малки на стойност покупки за по-малко от секунда. Visa payWave позволява на потребителите да правят „безконтактни” плащания използвайки стандартна дебитна или кредитна карта. При този начин на плащане няма нужда да се вкарва картата в терминал, от подпис или въвеждане на PIN. Вместо това вие трябва само да доближите картата си пред специален „безконтактен” четец за карти. Всяка транзакция отнема по-малко от една секуда.

Безконтактите плащания предлагат допълнителни ползи за всички страни в транзакцията: картодържателя получава повече сигурност, свобода, както и вълнуващ и иновативен начин за плащане. Търговците могат да повишат продажбите си, чрез предлагането на още една услуга, по-малки опашки, по-ниски разходи за управление на кеша, а банките да привлекат нови клиенти и увеличат употребата на техните карти.

Въпреки, че безконтактните плащания са атрактивни и предлагат много ползи, те също са доста трудни за прилагане. Казвам трудни, не защото е трудно за банките и търговците да ги въведат, а защото има много фактори и критерии, които трябва да се изпълнят, за да се стигне до работещо начало на подобен проект.

Инсталирането на нова инфраструктура е сравнително скъпо и изисква активност от всички страни в процеса. Може би най-важния елемент е да се създаде правилното съответствие между интерес от страна на картодържателите, банките издаващи безконтактни карти и търговци, които да ги приемат. Само по този начин безконтактните разплащания могат да бъдат напълно функционални и да отговорят на очакванията.

Вече има повече от 6 милиона Visa payWave карти издадени в Европа и според нашите очаквания техния брой ще достигне 12 милиона до края на 2010 г. Visa Европа има работещи програми в няколко страни и много пилотни проекти за безконтактни плащания. Ние работим с банките членове в тази посока и би трябвало да предложим този вид разплащания на нашите картодържатели в страната в близко бъдеще.

Добър пример за съседна страна, която вече използва Visa payWave е Турция. Този пазар въведе безконтактните плащания през 2005 г. и през 2009 г. вече 8 местни банки издават безконтактни карти, броя на тези карти е 650 000 и повече от 11 000 терминала приемат Visa payWave. Турция не е единствения пример за съседна страна, която е въвела Visa payWave, няколко други Балкански страни също започнаха пилотни проекти и скоро ще преминат към напълно функциониращи програми.

Като оставим на страна факта, че турския пазар в частност и друг съседни пазари са по-развити от нашия ние сме оптимисти за въвеждането на Visa payWave в България и ще продължим да работим в тази посока.

Планирате ли да пуснете на българския пазар и други нови продукти?
 
В момента работим по няколко проекта за представянето на нови услуги и продукти. Ние постоянно се опитваме да предложим нови по-иновативни услуги и продукти на българските картодържатели и нашите планове са да продължим с тази практика. Само през последната година ние успяхме да представим първата европейска дебитна карта използваща само чип и PIN, която няма информация на магнитната лента – V PAY. С радост мога да кажа, че този продукт се приема много добре от клиентите и банките членове. Неговата изключителна сигурност ни кара да смятаме, че той ще продължи да набира популярност и ще се превърне в един от най-предпочитаните и ценени наши продукти.

Ние също въведохме услугата Visa cash back. Тази иновативна услуга позволява на картодържателите на Visa да теглят малки суми в брой директно от касите на избрани търговски обекти.

Сподели:
Здравейте, Гост - Вход | Регистрация |
Абонирай се: Email абонамент RSS абонамент Facebook абонамент Twitter абонамент