eTimes Online Marketing News Logo

ТърсенеBG Site 2014

Свободни работни позиции


Регистрирайте се

Като регистриран потребител ще получиш: пълен достъп до информацията в сайта, възможност да пишеш коментари, абонамент за ежедневни и ежеседмични обновявания на новини и статии, абонамент за свободни работни места по зададен критерии


Социални медии / Бързооборотни стоки / Гледна точка
//Социални медии

Потребителите обичат брандовете, които говорят с тях

Потребителите обичат брандовете, които говорят с тях

Преди да ви кажа кои са любимите марки на българските интернет потребители ще ви припомня, че преди около  година и половина авторът на книгата Lovemarks - Кевин Робъртс беше в България. В глава 7 „Красиво обсебване“ на книгата си  Кевин обобщава, че специалния емоционален резонанс, който прави марките любими се получава от вибрациите на думите  "Мистерия, чувственост и интимност".  В този смисъл изброява и основните 5 принципа в комуникацията на бранда, за да бъде той Lovemark: (1) бъдете страстни  (2) не спирайте да комуникирате с клиентите си, (3) възнаграждавайте лоялността, (4) откривайте, разказвайте и преразказвайте интересни истории, (5) поемайте отговорност.

Тези 5 принципа са в основата на съвременния дигитален маркетинг, който не е нищо друго освен комуникация.

Успешният маркетинг специалист на 21 век се държи и работи като журналист. Пише за онова, което вълнува потребителя по начин, че да създаде добавена стойност за него. В противен случай ще загуби неговото внимание и лоялност. Забележете, че говоря за добавена стойност не за бранда, а за потребителя. Времето на натрапеното рекламно послание безвъзвратно отминава (дори в България) и все повече двустранната комуникация измества проекцията на бранда, която използва инструментариума на традиционната реклама.
 
Комуникират ли брандовете у нас? Отговорът е да – но само единици! А е толкова лесно след появата на социалните мрежи. Не зная до колко е вярно, че любовта на мъжа минава през стомаха (аз лично не го приемам, защото в къщи основно готвя аз, а обожавам жена си) но със сигурност от няколко години любовта на потребителя минава през... facebook.

Стана много модно всяка фирма да има своя страница в социалната мрежата. Следващата мода – страниците да се пълнят с много хора, които по една или друга причина натискат бутона „харесва ми“ и имената им стават, чат от стената на „любовта“ на бранда. Нещо повече, в опитите си да привлекат хора в страниците си, някой брандове съвсем се объркаха и започнаха да предлагат „платена любов" с промоция - накарай много свои приятели да ни харесват и ще получиш подарък.

НЕ МОЖЕШ ДА НАСИЛИШ НЯКОЙ ДА ТЕ ХАРЕСВА в социалната комуникация. Връзката на бранда с потребителя се крепи на доверие, лоялност, интимност, които не се създават с подарък чаша, топка и друга залагалка.  Да не говорим, че подходът за събирането на „масата“ напълно съвпада и с последващата липса на комуникация с тези накарани на сила или неволно присъединили се хора. Стените на повечето такива страници изглеждат като заводския стен-вестник от април 1956.

Все пак разбира се има и не малко добри примери. Ето кои брандове са успели да създадът емоции в българските потребители според информация предоставена от Facebаkers . Сред  първите 5 бранда в страната, които са  сред любимите на Facebook населението на България  са Уницеф с 36 680 фена, Subway с 24 005 фена, AVON Bulgaria  – 9 936, Cinema City Bulgaria 8 092, Oreo  – 6 691 фена.

 
Тук е редно да спомена, че предвид скорошното си разрастване страницата на Webit все още не е намерила място в класацията, но тя вече наброява над 8000 фена. В този смисъл е възможно в тази статистикса  да са пропуснати и други брандове и ще бъде чудесно ако помогнете да допълним информацията за България.

Предлагам на вашето внимание и световната класация на най-харесваните във Facebook  търговски брандове. Сред тях са Starbucks с 13 155 658  фена, Coca Cola с 11 246 664, Oreo - 9 153 883,  Skittles - 8 975 387, Red Bull с 8 025 255 фена.


Над всички тях народната любов поставя страницата на Майкъл Джексън с над 19 милиона фена. Световния победител обаче се оказва един от греховете – хазартът. Texas Hold‘em Poker има над 23,5 милиона фена.

Както е видно единствения бранд който повтаря успехите си във Facebook от световната сцена тук на българска почва е Oreo. Надявам се, че тепърва големите световни и български брандове ще започнат да комуникират с потребителите си в България. А това, ясно е се случва най-лесно и ефективно в дигиталното пространство.

Завършвам с това, че със сигурност всички можем да се учим и да почерпим от  на живо от опита на едни най-добрите световни експерти сред които Блек Чендли  – вицепрезидент на facebook, Мат Морисън, Директор на Mediaczar, Джилс Палмър, Изп. Директор Brandwatch, Ранд Фишкин, Директор SEOmoz.org, Марвин Лиао Директор Yahoo! и много други  по време на Webit Expo & Conferences 2010.  Всички те и много други в трите дни на събитието ще говорят на теми маркетинг в социалните медии, корпоративни комуникации и дигитални комуникационни и рекламни стратегии.


Сподели:
Здравейте, Гост - Вход | Регистрация |
Абонирай се: Email абонамент RSS абонамент Facebook абонамент Twitter абонамент